Kunsten at gøre det godt nok

“Det skal ikke være kunst – det skal være færdigt”. 

Et godt gammeldags journalist-bon-mot, som er lige dele kækt og sandt. 

Sandheden i det er jeg blevet bekræftet i den seneste tid, når det handler om at opdatere på sociale medier. 

Ikke bare får jeg mange tilbagemeldinger på de opslag, jeg lægger ud på primært LinkedIn og Facebook og ind i mellem Instagram og Twitter, jeg får også at vide, at det faktisk gør det sværere for andre, at jeg er så produktiv. 

Altså det, at jeg lægger noget ud, betyder simpelthen at andre ikke gør det. Det har jeg faktisk spekuleret en del over i dag.

Stop dig selv

For hvad er det, der gør, at vi lader os stoppe, når andre gør noget, vi egentlig gerne selv ville? 

Jeg kender det godt fra mig selv. At det virker intimiderende, når andre kan noget, og endda kan det bedre end en selv. Så står man der og føler sig som en sølle efterligning. En kikset efteraber, som ikke selv har noget originalt eller genialt at byde på. Det er som om, man selv bliver dårligere til noget, jo bedre andre er til det samme.

Der er jo allerede en tømrer

Men sådan fungerer det jo ikke. Den ene tømrer bliver jo ikke en dårligere tømrer, fordi en anden også er tømrer. (Indsæt selv alle mulige andre fag og kompetencer).  Så hvorfor fungerer vi mennesker sådan? 

Jeg har ikke svaret, men jeg har lært at sætte endnu mere pris på noget af det vigtigste, jeg lærte på Journalisthøjskolen i 90’erne. Nemlig at overhøre den indre kritiker, når noget bare skal skrives færdigt. Springe ud i det. Droppe kunsten og bare få det afsted. Deadline venter nemlig ikke på finpudsning af detaljer (selv om det måske ville klæde projektet, hvis der blev gjort lidt mere ud af den journalistiske finish ind i mellem). 

Tro på det

Så til alle jer, der holder jer tilbage: Join me!

Læg noget ud eller op eller hvad det hedder.

Tro på, at det, du har at tilbyde, har værdi.

Tænk hvis alle bare stoppede med at lave musik, bygge smukke huse og få nye idéer. Bare fordi der jo allerede er én melodi, ét flot hus, én god idé. 

HUSK: Det skal ikke være kunst – det skal bare være færdigt 🙂